دادگاه خانواده تهران کجاست
سلام. در این مقاله از سری مقالات بهترین دفتر وکالت تهران به موضوع دادگاه خانواده چیست و صلاحیت دادگاه خانواده تا چه اندازه است خواهیم پرداخت.
اگر به دنبال بهترین وکیل خانواده تهران هستید همین حالا با دفتر وکالت آوا عدالت پایتخت تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان وکلای این مجموعه استفاده کنید.
دادگاه خانواده چیست
همانطور که از اسم دادگاه خانواده مشخص است، دادگاه خانواده دادگاهی است که بر اساس قانون حمایت از خانواده از سوی قوه قضاییه برای رسیدگی به اختلافات مرتبط با دعاوی خانوادگی تاسیس شده است. اما چرا دادگاه خانواده ؟
به طورکلی اصل بر این است که تمامی دعاوی حقوقی در دادگاه های عمومی دادگستری اقامه شوند. اما برخی موضوعات مثل خانواده به علت اهمیت و تخصصی بودن موضوع آن احتیاج دارند که در دادگاه های اختصاصی با ساختار و قضات متفاوت مورد رسیدگی قرار بگیرند. موارد صلاحیت دادگاه خانواده نیز به موجب قانون حمایت خانواده مشخص و معین شده اند . بنابراین ، دادگاه خانواده صرفا می تواند به اموری که در صلاحیتش است رسیدگی نماید؛ نه بیشتر و نه کمتر . موارد صلاحیت دادگاه خانواده را در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم.
خوب است بدانید براساس قانون حمایت از خانواده مصوب 1391، قوه قضاییه مکلف است در هر حوزه قضایی به تعداد مور نیاز شعبه دادگاه خانوده تاسیس کند. با این حال در شهر های بسیار کوچک که دادگاه خانواده ندارند، حل و فصل دعاوی خانوادگی بر عهده دادگاه مستقر در آن حوزه است.
مطابق قانون حمایت از خانواده قضات دادگاه خانواده باید متاهل بوده و حداقل چهار سال سابقه کار داشته باشند. همچنین مطابق همین قانون وجود قاضی مشاور زن علاوه بر قاضی رسیدگی کننده در دادگاه خانواده پیش بینی شده است.
در رسیدگی به پروندهای دعاوی خانواده که در ادامه توضیح داده خواهند شد هم دادگاه خانواده محل اقامت زوج و هم دادگاه خانواده محل اقامت زوجه صلاحیت رسیدگی به پرونده های مذکور را دارند.
مثلا اگر زوج مقیم تهران و زوجه مقیم کرج باشد زوجه برای اقامه دعوی هم می تواند در دادگاه خانواده تهران و هم در دادگاه خانواده کرج دادخواست خود را ارائه کند.
صلاحیت دادگاه خانواده
مطابق رای وحد رویه شماره 769-1397/4/26 هیات عمومی دیوان عالی کشور صلاحیت دادگاه خانواده ذاتی است.
رای وحد رویه شماره 769-1397/4/26 هیات عمومی دیوان عالی کشور
مطابق بند سوم ازاصل بیست و یکم قانون اساسی و ماده یک قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ ایجاد دادگاه صالح برای حفظ کیان خانواده ضرورت دارد و بر اساس همین قانون تشکیل آن با رعایت ضوابط قانونی به قوة قضائیه محول شده است.
از انجا که موارد صلاحیت دادگاه خانواده در ماده ۴ این قانون صراحتاً بیان شده است لذا این دادگاه که با رعایت ترتیبات معین قانونی تشکیل میشود دادگاه اختصاصی محسوب میگردد و صلاحیت آن نسبت به دادگاههای عمومی ذاتی است و مطابق اصول کلی حاکم بر تشکیلات دادگستری، محاکم اختصاصی غیر از آنچه قانون صراحتاً اجازه داده است به هیچ امر دیگری حق رسیدگی ندارند.
در این وضعیت با حدوث اختلاف بین دادگاه خانواده و دادگاه عمومی مستقر در حوزة قضایی یک استان، مرجع حل اختلاف در اجرای ماده ۲۸ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی دیوان عالی کشور است.
بنابراین رأی شعبه پنجم دیوان عالی کشور که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص میگردد. این رأی در اجرای مقررات ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری، در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور، دادگاهها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیر آن لازم الاتباع است.
دادگاه خانواده در هجده مورد زیر صلاحیت دعاوی خانوادگی را دارد:
- طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن
- نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجه
- نفقه اقارب
- مهریه
- نکاح دائم موقت و اذن نکاح
- نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
- شروط ضمن عقد نکاح
- ازدواج مجدد
- جهیزیه
- تمکین و نشوز
- حضانت و ملاقات طفل
- ولایت قهری، قیومیت، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور به آنان
- رشد، حجر و رفع آن
- نسب
- امور مربوط به غایب مفقود الاثر
- سرپرستی کودکان بی سرپررست
- اهدای جنی
- تغییر جنسیت
اگر به دنبال بهترین وکیل طلاق و طلاق توافقی در تهران هستید یا یک وکیل متخصص مهریه احتیاج دارید همین حالا با ما تماس بگیرید.
دادگاه خانواده در تهران :
به علت وسعت و جمعیت تهران، دادگاه های خانواده آن نیز متناسب با مناطق مختلف بسیار هستند که این امر تسهیلی در روند پیگیری و رسیدگی به پرونده های خانواده است. لازم است بدانید در رسیدگی به دعاوی خانواده هر دادگاهی به نشانی العامی زوجه (زن) نزدیک تر باشد مامور رسیدگی به پرونده خواهد شد.
قبل از مشاهده آدرس مجتمع های قضایی و دادگاه های خانواده به چند نکته توجه داشته باشید.
اول اینکه برای ثبت هر نوع دادخواست در امور خانواده ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کنید.
دوم اینکه برا پروندهای مثل مطالبه نفقه فرزند و یا نفقه معوقه توصیه می کنیم ابتدا با شوای حل اختلاف مراجعه کنید
سوم اینکه در امور مرتبط با دعاوی خانواده استفاده از وکیل تخصصی دعاوی خانواده پیشنهاد می گردد. شما در دفتر وکالت آوای عدالت پایتخت بهترین وکیل تهران را در اختیار خواهید گرفت.
نشانی و آدرس دادگاه خانواده در تهران
همانطور که گفته شد برای تسهیل امور مربوط به خانواده چندین دادگاه خانواده در تهران تاسیس شده است. نشانی مجتمعهای قضایی خانواده در تهران به شرح ذیل می باشد.
مجتمع قضایی خانواده 1
این مجتمع قضایی مناطق شهرداری 10 – 11 – 12 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 را پوشش خواهد داد.
نشانی دادگاه خانواده 1 : اتوبان شهید محلاتی، نبرد جنوبی، جنب آتش نشانی و شهرداری
شماره تماس دادگاه خانواده 1 : 33009129 – 33009113 الی 8
دادگاه خانواده شماره 2
این مجتمع قضایی مناطق شهرداری 1 – 2 – 3 – 6 را پوشش خواهد داد.
نشانی مجتمع قضایی خانواده 2 : ضلع شمال غربی میدان ونک
شماره تلفن مجتمع قضایی خانواده 2: 88773621 – 88773624
مجتمع قضای شهید صدر
این مجتمع قضایی منطقه شهرداری 7 را پوشش خواهد داد.
نشانی مجتمع قضای شهید صدر : خیابان شهید مطهری، خیابان میرعماد
مجتمع قضایی باهنر
این دادگاه خانواده منطقه شهرداری 4 – 8 - 13 را پوشش خواهد داد.
نشانی دادگاه خانواده باهنر : فلکه چهارم تهران پارس
مجتمع قضایی شهید مفتح
این دادگاه خانواده مناطق شهرداری 5 – 9 – 21 - 22 را پوشش خواهد داد.
آدرس مجتمع قضایی شهید مفتح : شهر زیبا، خیابان مخابرات، میدان الغدیر، پشت کانون اصلاح و تربیت
مجتمع قضایی شهید مطهری
این دادگاه خانواده منطقه شهرداری 18 را پوشش خواهد داد.
آدرس مجتمع قضایی شهید مطهری: یافت آباد، میدان معلم، جنب خیابان حیدری شمالی
مشاوره با وکیل دادگاه خانواده در تهران
برای استفاده از خدمات مشاوره وکیل دادگاه خانواده در تهران با خوشنام ترین دفتر وکالت خیابان سهروردی و منطقه عباس آباد تماس بگیرید.